وکیل حقوقی : 5 نکته که در انتخاب وکیل حقوقی باید بدانید
وکیل حقوقی فردی است که موکل به او اجازه می دهد تا در مراجع قضایی و غیر قضایی در حیطه مسائل و مشکلات حقوقی به جای شخص اقدام کند. اما برای گرفتن وکیل حقوقی به چه مواردی باید توجه کرد؟
در این موضوع، یک وکیل حقوقی در رابطه با موضوعی که در مراجع قضایی یا غیر قضایی مطرح می شود بر اساس حدود اختیارات خود نسبت به گرفتن حقوق موکل خود وظایفش را انجام می دهد.
همچنین آثار اقدامات وکیل در مراجع مذکور، مبتنی بر قوانین مدنی متوجه موکل می باشد.
در ادامه بیشتر به مسئولیت ها و وظایف یک وکیل حقوقی به منظور انجام خدمات حقوقی خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
زمینه های مشاوره وکیل حقوقی
وکلا و مشاوران حقوقی قادر هستند در تمامی مسائل حقوقی مشاوره بدهند.
با این وجود، مسائل حقوقی یک عنوان کلی بوده و بهتر این است که وکیل تنها در آن زمینه های حقوقی که دارای تخصص است مشاوره دهد.
در کشور های پیشرفته تر و جهان اولی، مشاوره وکیل ها به طور کاملا تخصصی است.
این یعنی که مثلا ممکن است یک وکیل در حیطه تجاری متخصص باشد؛ موکل با توجه به نیاز خود و نوع تخصص وکلا به آن مراجعه می کند.
این موضوع در ایران صادق نیست و در کشور ما تخصصی به صورت اداری و رسمی تعیین نشده است.
تعهدات وکیل حقوقی نسبت به موکل خود
تعهدات وکلای حقوقی نسبت به موکل خود در حقیقت حدود اختیاراتی است که بر اساس وکالت نامه تنظیم شده با موکل در اختیار وکیل قرار می گیرد.
در وکالت های رسمی که از دفتر اسناد رسمی صادر می شوند و یا وکالت نامه های از نوع قضایی میان موکل و وکلای دادگستری، در بخشی به حدود اختیارات وکیل اشاره شده است و طرفین قراردارد طبق خواسته های خود می توانند این حدود و اختیارات را اعلام کنند.
تعهدات وکلا به این موضوع بستگی دارد که هر وکیل تا چه مقدار و در خصوص چه زمینه هایی اختیار و اجازه پیگیری امور موکل را دارد.
برای مثال، فردی وکیل می شود تا فقط به امورات شهرداری موکل های خود بپردازد و فرد دیگری به منظور انجام دادن امورات موکل های خود تنها در دادسرا ها یا دادگاه های بدوی به وکالت روی می آورد.
انواع حقوق عمومی
حقوق عمومی در واقع تمام حقوقی که میان نهاد های دولتی، مؤسسات عمومی و یا ادارات که در خدمت متقابل به مردم و انجام وظیفه عمومی وجود دارد و لازم است اجرا شوند را شامل می شود.
به علاوه، چگونگی و نحوه اجرای آن در حقوق عمومی مفصل تشریح شده است.
برای مثال، چگونگی و کیفیت حقوق متقابل بین شهروندان و شهرداری که در حقیقت یک مؤسسه عمومی در جامعه می باشد، یکی از انواع مختلف حقوق عمومی است.
افزون بر آن، تمامی حق و حقوق و قوانین حاکم بر رابطه های دیگر ادارات از جمله سازمان ثبت اسناد با مردم نیز از زیر مجموعه های حقوق عمومی می باشند.
انواع حقوق خصوصی
حقوق خصوصی به طور کلی به دو صورت زیر مطرح می گردد:
- الف) ا حقوقی که فی مابین همه افراد حقیقی که در جامعه حاضر هستند و از صلاحیت برخورداری از حق خود برخوردار می باشند ، در این صورت مقدار و شکل اجرای آن در زمینه حقوق خصوصی مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
- برای مثال، یک شخص حقیقی در جامعه خود، از انواع حقوق مانند حق اشتغال، حق آزادی، حق دادخواهی و مانند آن برخوردار می باشد و این موضوع دقیقا در حوزه حقوق خصوصی قرار می گیرد و در همین زمینه بررسی می شود.
- ب) انواع شرکت های حقوقی از قبیل شرکت های تجاری یا غیر تجاری.
- در اصطلاح حقوقی، به این شرکت ها شخصی حقوقی گقته می شود.
- از جمله شخصیت های حقوقی می توان به شرکت ها و مؤسسات عام المنفعه یاد کرد که در هر جامعه موجود هستنند و در زیر مجموعه حقوق خصوصی قرار می گیرند. صلاحیت آن ها، حدود اختیارات و شیوه انجام وظیفه این دسته نیز، طبق قوانین در حقوق خصوصی تشریح شده اند.
انواع وکیل حقوقی
وکیل ها می توانند در موضوعات گوناگونی دخالت کنند و حوزه وکالت بر همین اساس به انواع مختلفی تفکیک می شود.
از جمله این انواع می توان :
- وکیل دادگستری (وکیل رسمی دفتر های اسناد رسمی که به شکل وکالت نامه رسمی برای افراد صادر می شود)،
- وکیل انتخابی،
- وکیل اتفاقی،
- وکیل معاضدتی
- و وکیل تسخیری را نام برد.
وکیل انتخابی کیست؟
وکیل انتخابی به این شکل است که اشخاص با میل و اراده خود، به دلخواه می توانند یک فرد را به عنوان وکیل مدافع خود به دادگاه معرفی نمایند.
این شخص می تواند یک وکیل رسمی باشد که از طریق دفاتر اسناد رسمی، به منظور انجام امور مورد نظر خود اعم از مراجعه به ادارات و سازمان ها، شهرداری و یا فروش اموال انتخاب می کنید.
همچنین می تواند یکی از وکلای رسمی دادگستری باشد که مراجع قضایی یا زیر مجموعه های آن از قبیل شورای حل اختلاف یا مراجع انتظامی، به عنوان نماینده موکل خود جهت احقاق حقوق او موظف است فعالیت کند.
وکیل اتفاقی کیست؟
بر طبق قوانین موضوعه کشور، نزدیکان درجه اول می توانند یک یا دو مرتبه در هر سال از یکدیگر تقاضای وکالت کنند؛
در این صورت، با احراز قرابت نزدیک میان آن ها با صلاح دید قاضی دادگاه و توسط مراجع قضایی، وکالت اتفاقی محقق می شود.
وکیل معاضدتی چیست؟
وکیل معاضدتی وکیلی می باشد که در صورت تقاضای افراد بی بضاعت، در صورتی که عدم توانایی مالی آن ها جهت گرفتن وکیل دادگستری تأیید شود، توسط دادگاه برای آن ها انتخاب می شود.
بدین صورت که اگر احراز توانایی مالی فرد تأیید شده و با تقاضای او از دادگاه برای گرفتن وکیل موافقت شود، دادگاه به وسیله کانون وکلا، وکلای قوه قضاییه و یا مشاوران، یک وکیل برای فرد بی بضاعت انتخاب می نماید که در دادگاه برای دفاع از حقوق وی حاضر شود.
بدین ترتیب، حقوق افراد به علت عدم وسع مالی پایمال نمی شود.
وکیل تسخیری کیست؟
وکیل تسخیری نیز وکیلی است که برای برخی افراد بی بضاعت توسط دادگاه تعیین می شود.
تفاوت این نوع وکیل با وکیل معاضدتی در نوع جرمی است که موکل مرتکب شده است.
در حقیقت، افرادی که متهم به جرائم کیفری مهم نظیر قتل، سرقت بزرگ و امثال آن باشند، حق انتخاب وکیل برای خود نداشته و برای دفاع از حقوق این افراد، دولت وکیل انتخاب می کند.
تمام هزینه های این وکیل نیز، بر طبق تعرفه مندرج در قوانین وکالت، از سوی دولت به وکیل پرداخت خواهد شد.
وکیل یا نماینده حقوقی ادارجات
سازمان ها، نهاد های دولتی یا ادارات نیز می توانند فردی را از میان کارمندان مشغول به کار در همان اداره به منظور اقامه دعوا یا دفاع از دعاوی افراد علیه اداره مذکور به دادگاه معرفی کرده تا از حقوق و منافع سازمانی خود دفاع کنند.
سخن آخر در خصوص وکیل حقوقی
با توجه به گستردگی اجتماع و افزایش اختلافات میان افراد جامعه، افراد ناچار هستند تا به منظور حل اختلافات ایجاد شده در میان خود به مراجع قضایی مراجعه کنند.
حل این اختلافات در محاکم قضایی بر طبق قوانین موضوعه کشور انجام می گیرد؛ این قوانین خود از چندین جلد کتاب تشکیل شده است.
بدیهی است که این قوانین از متون فقه شیعه و دیگر قوانین از سایر منابع برگرفته شده است و استنباط آن ها توسط اشخاص معمولی که هیچ گونه دانشی در این زمینه دارا نیستند امکان پذیر نمی باشد.
چه بسا عده زیادی از مردم به پشتوانه دانش نه چندان گسترده خود در این رابطه اقدام کرده و در احقاق حقوق خود نتیجه عکس گرفتند.
از این رو، تمامی افراد این حق را دارند که برای خود یک وکیل اختیار کنند تا در محاکم قضایی از حقوق آن ها دفاع کند.